Híreink

Teljes kép

Mentálhigiéniés programok a munkahelyen

Nem kérdés, hogy a munkahelyi stressz visszahat a teljesítményre és végső soron a vállalkozás termelékenységére is.

Alapvető változások tapasztalhatók a munkaerő piacon, amelyek szerint a vállalati vezetőknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalói elégedettség megőrzésére, dolgozóik megtartására.

Ennek hatására a cégeknek olyan megoldásokat kell kidolgozniuk, amelyek túlmutatnak a korábban megszokott cafeteria elemeken, és a munkatársak mentális és fizikai egyensúlyának teljes körű megteremtésére irányulnak.

Felértékelődnek a béren kívüli juttatások!

Az alkalmazottak részéről egyre markánsabbá válik az az igény, hogy vállalataik kellő figyelmet fordítsanak elégedettségük, vagyis jó közérzetük, mentális és fizikai egyensúlyuk fenntartására vagy helyreállítására. A vállalati gondoskodás mára vitathatatlanul a munkaerőpiac egyik legfontosabb elemévé vált. Éppen ezért a cégeknek olyan béren kívüli juttatási rendszereket kell működtetniük, amelyek a dolgozók egészségének megőrzésére fókuszálnak a munkahelyünkkön éppen úgy, mint azon kívül.

Ilyen lehet a mentálhigiénés programok, a rendszeres coaching, a vezetői coaching, amelyek segítik a munkavállalók mentális kiegyensúlyozottságát, csökkentik a munkahelyi stresszt.

Szakértőként Makrai Fannit kérdeztük, aki Executive Coach, Y2Y Business Coaching- tréner és HR szakember egy személyben.

„Hiszek abban, hogy az emberek cégekhez csatlakoznak, de vezetőket hagynak ott. Éppen ezért a munkavállalói elkötelezettség és jóllét zálogának látom a vezetői gárda minőségét, folyamatos fejlesztését, melynek köszönhetően a munkavállalók valódi sikereket élhetnek meg, hiszen képességeiket kibontakoztatva, önmegvalósítva küzdhetnek olyan célokért, melyekben maguk is hisznek.

Több mint tízéves hazai és svájci vezetői tapasztalattal a hátam mögött azt látom, hogy azok a munkahelyek, melyek a vezetőik folyamatos fejlesztése által érik el céljaikat, nem csak minimális fluktuációval, csökkent munkahelyi stresszel találkoznak, de innovatív ötletekkel és elkötelezett munkavállalókkal sokkal magasabb üzleti értéket teremtve működnek. Ebben a fejlesztő munkában segítek szervezeteket, folyamatokat és vezetőket executive coachként, trénerként és HR szakemberként.”