Híreink

Teljes kép

Az előrelátó munkáltatók már rég tudják, a sport befektetés

Az All You Can Move – mint minden évben - idén is megbízta a Humánpolitika.com-ot, hogy készítsen egy minden aspektust megvizsgáló, reprezentatív felmérést a magyarok sportolási szokásairól az Eurobarométer kérdéssora alapján, amellyel az korábban az uniós polgárokat szondázta.

Ebben a részben azt tekintjük át, hogyan látják a munkavállalók a sport helyi támogatását, beleértve ebbe a munkaadót is.

A felmérés alapvetően két nagyobb kérdéskört vizsgált, először is arról faggatta az alanyokat, mit gondolnak a helyi lehetőségekről, illetve szondázták azt is, hogy elégedettek-e a szolgáltatók és sportklubok nyújtotta színvonallal.

Az előbbi kapcsán természetesen a városi lakosság jóval nagyobb tetszést nyilvánított, mint a kistelepüléseken élők, ez főként az edzőtermek számával és az egyéb lokális sportlehetőségek színvonalával magyarázható. Érdekes, hogy míg a többi pontnál nem mutatkozott szignifikáns földrajzi törésvonal, addig a nyugat-európaiak jóval elégedettebbek a lehetőségeikkel az EU keleti tagállamainál – körülbelül a felére estek vissza az elégedettségi mutatók Bulgáriában, Szlovákiában, Romániában és Görögországban is Hollandiához, vagy mondjuk Francia- és Németországéhoz képest.

Magyarország is osztozik e trendben, 2009 óta mindössze 6 százalékpontot javult az elégedettség az önkormányzatok e téren végzett munkájával kapcsolatban. Általánosságban elmondható, hogy egy adott országon belül a társadalmi törésvonalat a financiális helyzet jelenti. A jó anyagi körülmények közt élők 81%-a elégedett a helyi sportolási lehetőségekkel, ez az arány 61%-ra esik vissza azoknál, akiknek gondot jelent a megélhetés. A véleményekre a fizikai aktivitás gyakorisága is hatással van, azok, akik rendszeresen sportolnak, többnyire (83%) egyetértenek azzal, hogy közvetlen lakókörnyezetükben is válogathatnak a sportolási lehetőségek közül, ez az arány a ritkán sportolók közt 78%, a soha nem mozgók közt 67%.

Az Európai Unió állampolgárai nagy fölénnyel (74%) értenek abban egyet, hogy a helyi sportszolgáltatók számos lehetőséget kínálnak számukra, szintén csak a fentebbi sajátosságot figyelhetjük meg itt is, a keleti tagállamok lakosai keveslik a lehetőségeiket. Az egyes társadalmi csoportok válaszai itt is a fentebbi vízválasztók alapján alakultak, általánosságban elmondható, hogy aki magasabb jövedelemmel rendelkezik és aktívabban látogatja ezeket az intézményeket, azok elégedettebbek is velük, mint akik ritkábban mennek el edzeni, és a kevésbé jó szolgáltatást tudják csak megfizetni.

Utóbbiban is nagy segítséget jelenthet így a munkavállalóknak az All You Can Move-SportPass, amely egy adott havidíj fejében (amelyet akár teljes egészében is átvállalhat a munkáltató, ezzel pedig a HR népszerűsége az egekbe szökik az alkalmazottak körében) akár minden nap látogathatók minőségi edzőtermek XS-XXL kategóriáig.

Legyen szó egyéni edzésről vagy kiscsoportos óráról, a lehetőségek palettája igen széles, sok helyütt a legújabb géppark és legtrendibb mozgásformák várják az érdeklődőket a több mint 600 magyarországi partnerlétesítménnyel rendelkező hálózatban.