Híreink

Teljes kép

A munkavállalók megtartásának titka, hogy tudjuk mire vágynak igazán

Az All You Can Move – mint minden évben - idén is megbízta a Humánpolitika.com-ot, hogy készítsen egy minden aspektust megvizsgáló, reprezentatív felmérést a magyarok sportolási szokásairól az Eurobarométer kérdéssora alapján, amellyel az korábban az uniós polgárokat szondázta.

Ebben a részben azt tekintjük át, hol szeretnek leginkább sportolni a munkavállalók, és mit várnak ehhez kapcsolódóan a munkahelyüktől.

A változatos összetételű, közel 4000 fős minta jelentős többsége (kis híján háromnegyede – 73%) sportlétesítményben mozog, 7% emellett valamilyen klubnak vagy egyesületnek is tagja, s további 8% mondta azt, hogy a fentebbiektől eltérően valamiféle alternatív sportközpontot látogat. Ezeket összeadva látjuk tehát kirajzolódni a döbbenetes számot: 88%-a a magyaroknak kizárólag intézményesült keretek között, szaklétesítményben képzeli el a rendszeres testmozgást! A többi opció elenyésző mértékben szerepelt, 6% szabadban (kivált parkokban, feltehetőleg főként street workout gépeken) edz, 2-2% azok aránya, akik a sportolást letudják munkába menet egy biciklizéssel vagy sétával, netán otthon erősítenek.

Mindössze 1-1% veszi igénybe a munkahelyi konditermet vagy mozog spontán valahol, és senki sem (0-0%) használja iskolák csarnokait/tornatermeit erre a célra, vagy látogatna idegen sportlétesítményeket az utazásai alkalmával. A magyar felmérés egy másik kérdést is feltett, miszerint, ha dönthetne az illető, akkor hol sportolna szívesebben. Eszerint 72% maradna az edzőteremben, 26%-ra nőtt azok száma, akik inkább kimennének a szabadba, az egyéb hely kategória illetve az otthon 1-1%-ot kapott. Egyértelműen látszik tehát, hogy szemben az európai átlaggal - ahol 40% sportol a szabadban, és csak 23% választja a létesítményeket – a magyarok igenis szeretik a konditermeket és sportközpontokat, leginkább ezekben tudják elképzelni a (minden) napi edzést.

Ezen adatok társadalmi eloszlása nem rejt túl nagy meglepetéseket, a nők sokszor inkább az otthoni testmozgásra szavaznak (feltehetően ezt könnyebb összeegyeztetni a még otthon végzett „második és harmadik műszakkal”), míg a férfiak többsége az edzőteremre szavaz ezzel szemben. Ahogy a fiatalok és a fiatal felnőttek is! A városban élők is nagyobb számmal látogatják ezeket a helyeket – nyilván nagyobb a kínálat edzőterem fronton, mint a kistelepüléseken, ez lehet az oka.

Érdekes, hogy a klubtagság egész Európában veszített jelentőségéből, Magyarországon 89% azon hobbisportolók aránya, akik nem tagjai semmilyen sportklubnak. Ebből pedig könnyen leszűrhető, hogy a magyarok kevésbé akarnak elköteleződni egy adott hely mellett, nyitottak az újdonságokra, szívesen próbálnak ki különböző mozgásformákat. Épp ebben segíthet az All You Can Move-Sportpass, amellyel több, mint 600 spotlétesítményt látogathat a munkavállaló akár minden nap, egyénileg vagy csoportos óra keretében is. Itt nincs elköteleződés se a cég, se a munkavállaló felől egyetlen létesítmény irányába sem, épp úgy, ahogy a felmérés szerint a magyarok preferálják. Az AYCM-SportPass így egy remek lehetőség lehet arra, hogy kedvezményesen, különböző csomagajánlatok (XS-XXL) révén változatosan edzhessenek a kollégák.