Kutatásaink

Teljes kép

A rendszeres sport és a gazdaság kapcsolata Magyarországon - a Humánpolitika.com kutatásán keresztül bemutatva

A Humánpolitika.com a mozgásszegény életmód ellen elnevezésű közhasznú egyesület a korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben ismét elkészítette tanulmányát az egészség és gazdaság kapcsolatáról Magyarországon.

Alapvetés

Már régóta ismert és bizonyított tény, hogy egy ország gazdasági növekedése elősegíti a lakosság egészségi állapotának javulását.

A gazdasági növekedés, ill. a jólét a jövedelmeken keresztül két módon járul hozzá az egészség javulásához: egyrészt közvetlen hatása van azokra az anyagi feltételekre, amelyek pozitívan befolyásolják a biológiai fennmaradást, valamint az egészséget.

Másrészt a társadalmi részvétel révén, az életkörülmények befolyásolásával, a biztonságérzet növelésével.

A gazdasági növekedés – melyet általában GDP-ben mérnek – a tőkeállománytól, a munkaerő-állománytól és a termelékenységtől függ. Ez utóbbit pedig nagymértékben befolyásolja a humán tőke, melynek egyik rendkívül fontos alkotóeleme az egészség.

A humán tőkébe való befektetés tehát növeli a termelékenységet, és minthogy az egészség az emberi tőke egyik jelentős komponense, az egészség is hatással van a gazdasági teljesítményre.

 

Az egészség – melyet genetikai, gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti tényezők határoznak meg – 4 csatornán keresztül járul hozzá a gazdasági növekedéshez:

  1. a magasabb termelékenység,
  2. a magasabb szintű munkaerő kínálat,
  3. a magasabb képzettségi szint, valamint
  4. a több lakossági megtakarítás révén.

1. Az egészséges egyének nyilvánvalóan többet és jobban tudnak teljesíteni, mint beteg társaik.

2. Az egészség hatása a munkaerőkínálatra már nem ennyire nyilvánvaló. A jó egészségi állapot csökkenti a betegen töltött napok számát, így több időt lehet munkára, valamint szabadidős tevékenységre fordítani.

Ugyanakkor az egészség a munkaerő kínálatot közvetetten, a bérekre, preferenciákra és a várható élettartamra gyakorolt hatásán keresztül is befolyásolja: ha a bérek a termelékenységtől függnek, és az egészséges dolgozók produktívabbak, mint a betegek, akkor a jobb egészségi állapot várhatóan növeli a kereseteket és ezáltal azokat az ösztönzőket, melyek elősegítik a munkaerő kínálat növekedését.

Az is elképzelhető, hogy az egészségi állapot javulásával a munka egyre kevésbé lesz terhes, megerőltető, így az egyén hajlandó lesz arra, hogy több szabadidőért cserébe nagyobb hatékonysággal dolgozzon.

A teljes kutatás innen tölthető le.