Híreink

Teljes kép

X, Y, Z - avagy minden rendben van a generációkkal

Felhívás X generációs és idősebb vezetőknek!

Mindenhonnan a generációs különbségek okozta nehézségek hallhatók. Nem telik el hét, hogy valamely konferencián ne sopánkodnának vezetők és tapasztaltabb munkatársak azon, hogy ez a mostani generáció (Y és Z) „mindent egyből akar, nem alázatos, alkalmazkodni nem akar és különben is, bezzeg a mi időnkben….”

Példákat hallok arról, hogy milyen irreális fizetéseket akarnak a pályakezdők. Hogy nem hajlandók megbecsülni a munkahelyüket, hogy egy év alatt akarnak 5 éves karrierutat letudni. Mindeközben az X, vagy még korábbi generáció képviselői hevesen bólogatnak, legyintve felnevetnek, cinkosan összemosolyognak: tudjuk mi, hogy mindenütt ez a helyzet és reménytelenek ezek a fiatalok. Miközben ugyanezen X vagy korábbi generációs szülők kísérik el állásinterjúra gyermeküket és közben a fiatalok önállótlanságát szapulják.

Fárasztó és érthetetlen számomra mindez. X generációs vezetőként, Y és Z generációs fiatalokkal nagy számban körülvéve a legjobb, amit láthatok, hogy tűzzel a szemükben keresik a lehetőségeket. Igen, én is találkoztam irreális fizetési elvárásokkal, meg két hét után kibökött olyan kéréssel, amitől majd’ hanyatt estem. Nyeltem egyet és megpróbáltam kérdezni. Megérteni, hogy mit miért szeretnének. Nem bratyizni – azt ez a generáció nemhogy ki nem állja, nem is érti. Visszakérdezni, magyarázatot kérni, alkalmazkodni. Baromi fárasztó és nagy türelemjáték. Bizonyára többször a szememet forgatom én is, mikor nagyon messze vagyunk egymástól gondolkodásban, de azt vettem észre magamon, hogy az igényeikből én is rengeteget tanulok.

Kedves vezetőtársaim! Ha az új generáció rugalmasságot akar, legyetek ti is rugalmasak, ha nem papíron akarnak olvasni, próbáljátok ki ti is, hogy az milyen. Ha alázatot kértek tőlük, legyetek ti is alázatosak és ha nem tetszik amit kérnek, vagy nem tartjátok reálisnak az igényüket, akkor mondjátok el, hogy mit ajánlotok helyette. Meghallgatják! Tanulni akarnak! És tanítani mi tudjuk őket.

Alázat, türelem, kitartás, erőfeszítés. Ezt kérjük az Y és Z generációtól. Adjuk nekik ugyanezt és a csillagokat is lehozzák az égről. Mert ők a jövő, és a mi felelősségünk abban rejlik, hogy megtanítsuk őket a munkahelyünkön arra, amire otthon nem sikerült. Mert ne feledjétek, szülőként mi neveltük és neveljük ezt a generációt…

Forrás: linkedin.com