Híreink

Teljes kép

Nagy változás a hazai jogosítványoknál

November elején még csak tervezet volt, úgy látszik, már be is vezették a jogosítvány meghosszabbításához kapcsolódó módosítást.

“A vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával “ – ez volt olvasható a kormany.hu közleményében november elején, ami akkor még csak tervezet volt, de úgy tűnik, hogy már be is vezették.

Ami azt jelenti, hogy aki mostantól újítja meg jogosítványát, annak lejárati dátuma meg fog egyezni születési dátumával.

Egy kedves barátunk épp a minap intézte jogsijának hosszabbítását, ami 50 éves kor felett öt évre jár, és ekkor jutott eszébe, hogy mekkora hibát vétett, mert öt év múlva majd ismét január elején rohangálhat az orvoshoz és az okmányirodába, mert ez lesz a lejárati idő. Persze hamar rájött, hogy nagyot tévedett.

– Látta, hogy milyen autókat lopnak most a magyar tolvajok? Lista itt! –

A helyzet ennél sokkal szebb: valami új szabályozás miatt – ahogy Péter fogalmazott –, amivel még az okmányirodai ügyintéző sem volt tisztában, a rendszer automatikusan a születési dátumához igazította a jogosítvány érvényességét, így nem 2022. január 4-ig érvényes Péter vezetői engedélye, hanem csak 2021 augusztusáig. Szóval nem öt évig, csupán 4 év 8 hónapig. De mondta az ügyintéző, hogy nyugodjon meg, aznap reggel már járt itt egy férfi, aki 11 hónapot bukott.



Hogy lehetséges ez?

Úgy, hogy az öt évet nem haladhatja meg az érvényesség, így visszafelé dátumozza a rendszer az érvényességet, szóval ha valaki például februárban született, de a jogosítványa 2017 januárjában járt le, akkor ő bizony erősen felült a szopórollerre, mert 11 hónapot dobott el a történeten, szóval majd egy évvel kevesebb ideig lesz érvényes a jogosítványa, mint kellene. Persze cserébe jó eséllyel nem felejti el, hogy mikor jár le.

Ez vonatkozik természetesen a tíz évre hosszabbított jogosítványokra is.

Alapjában véve egyébként ez annyira nem rossz, mint ahogy elsőre hangzik, mert így a fiataloknak elég a születési dátumukat tudni a jogosítvány érvényességi idejéhez, így büntetéseket úszhatnak meg, hiszen csak tudja mindenki, mikor született, és időben megújítja a jogsit, nem a rendőrnek kell figyelmeztetni igazoltatáskor, hogy lejárt. Mi “öregek” pedig maximum egyszer szívunk vele, nem dől össze a világ.

A rendszer akkor lehetne még ennél is jobb, ha a személyi igazolvány és útlevél érvényességét is a születési hónaphoz/naphoz igazítanák, illetve kiküszöbölnék, hogy a felhasználók ne bukjanak időt, és ezzel együtt pénzt.


Forrás: vezess.hu