Híreink

Teljes kép

Megdöbbenés helyett halljuk meg ha a munkavállaló beszél hozzánk

Az All You Can Move – mint minden évben - idén is megbízta a Humánpolitika.com-ot, hogy készítsen egy minden aspektust megvizsgáló, reprezentatív felmérést a magyarok sportolási szokásairól az Eurobarométer kérdéssora alapján, amellyel az korábban az uniós polgárokat szondázta.

Ebben a részben a motiváló és a korlátozó tényezőket fogjuk áttekinteni, azaz milyen okok ösztönzik, illetve hátráltatják a magyar munkavállalókat a sportolást illetően.

A változatos összetételű, közel 4000 fős minta többsége egészségfejlesztés (26%), a fizikai megjelenés javítása (22%) és a fittség növelése (17%) okán szokott eljárni mozogni, nemek szerint itt egyelőre még a hölgyek javára billen a mérleg. Messze ezek mögé sorolódnak az olyan szempontok, mint a kikapcsolódás vagy a testsúlykontroll (11-11%), s szinte említése sem méltók a további választható opciók (fizikai teljesítmény javítása – 5%, önbecsülés növelése, öregség jeleinek ellensúlyozása és szórakozás – 2-2-2%, egyéb okokból és versenyszellemből – 1-1%, új képességek elsajátítása miatt és a barátokkal találkozni – 0-0%).  Ebben persze nem nagyon térünk el az európai átlagtól, bár azt hozzá kell tenni, hogy országonként természetesen vannak különbségek, hogy mire kerül jobban hangsúly a lakosság részéről.

Természetesen minél iskolázottabb valaki, annál több motiváló tényezőt tartalmazott a válasza, ahogy az sem meglepő, hogy a fiatalabb válaszadókat jobban érdekli a külsejük, mint az idősebbeket, akiknél meg az egészségfejlesztés szerepelt jobban.

Nem csak a motiváló tényezőkről, hanem a korlátokról is nagyon fontos itt szót ejtenünk, hiszen ezek hiányában már tele lennének a sportlétesítmények. A magyarok döntő többségének az időhiány a legnagyobb problémája (53%), pláne igaz ez a nőkre és az aktív dolgozókra. Ha nem is szorosan, de másodikként ezt követi az anyagi ok (18%), szignifikánsan továbbá a lustaság és a fáradtság említhető (9-9%), minden más akadály, úgymint a helyszín, a motiváció és az edzőtárs hiánya 5% alatt szerepelt. A magyar kutatás rákérdezett továbbá arra is, hogy mi segítene a válaszadókon, hogy többet és rendszeresebben mozogjanak. Megdöbbentő eredmény született!

A közel 4000 tesztalany több mint fele (56%) szerint motiválóan hatna, ha a munkáltató támogatná valamilyen formában a sportolást, ebből a csoportból 29% egzaktul meg is nevezte, ezt hogyan gondolná: All You Can Move-Sportpass-szal, mint juttatással. Ellenben csupán 4% szerint jó ötlet a legtöbb munkahely jelenlegi gyakorlata: a céges sportesemények szervezése, ebből is jól látszik, hogy a mai dolgozók (és még nem beszélünk itt a jelenlegi fiatal generációkról) már nem felülről kontrollálva, szervezetten képzelik el a sportolást, hanem saját preferenciáik szerint. Az AYCM-Sportpass erre valóban egy remek eszköz, hiszen immár több mint 600 sportlétesítmény várja a Klubtagokat megannyi mozgásformával, akár kiscsoportos órák keretében is, minden nap.