Híreink

Teljes kép

KÖZÉPKORÚAK FIGYELEM! HAMAROSAN KERESNI FOGJÁK A NYUGDÍJFOLYÓSÍTÓTÓL NAGYON FONTOS ÜGYBEN! A NYUGDÍJA MÚLIK RAJTA!

Adategyeztetés a nyugdíjbiztosítóval – csinálja meg becsületesen, sok pénzt jelenthet!
Az eljárás jelenleg az 1955-1959. között születetteket érinti, jövő év elején megkezdik a 1960- 1964 között született személyekkel az adategyeztetést. Ezután minden 2 évben egy 5 éves korcsoport adatait fogják egyezetni.
    

Hogyan zajlik az egyeztetés és mire jó?
Az egyeztetési eljárás során első lépésben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részletes kimutatást küld az általa nyilvántartott adatokról:
– biztosításban töltött időszakok,
– egyéb szolgálati idő,
– hölgy esetén a nők negyven év jogosultsági idővel igényelhető nyugellátásához elért jogosultsági időt,
– a foglalkoztató adatai,
– az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó a nyugdíjbiztosítási szerv által nyilvántartott nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem,
– az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont és befizetett nyugdíjjárulék összege
– olyan szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék-, illetve nyugdíjjárulék-fizetés.
Az egyeztetésnél az érintett személy abban az esetben, ha úgy észleli, hogy hiányoznak adatok, akkor arról észrevételt tehet. Ilyen esetben az eltérés okait megvizsgálja a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv, a vizsgálat során nyilatkozattételre hívhatja fel az érintett személyt.

A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv adatot kérhet a foglalkoztatótól vagy más adatszolgáltatásra kötelezettől, valamint az egykorú iratokat őrző más személytől vagy szervezettől. Helyszíni szemlét is tarthat, lefolytathat egyéb bizonyítási eljárást. Az állami adóhatóságnál még adategyeztetést, illetve adóhatósági eljárást kezdeményezhet 2009. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan.

Ezen a módon lesz biztosítható, hogy valamennyi egyeztetett adatot tartalmazza a társadalombiztosítási nyilvántartásból igazolt időszakok kimutatása, így majd nem kell rohangálnia a nyugdíjba vonuló személynek később , hogy beszerezze az igazolásokat. Időben és maga a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv jár utána a hiányzó adatoknak.

Határozat kibocsátásával zárul az adategyeztetési eljárás, a kézhezvételtől számított tizenöt napon belül megfellebbezhető a határozat.

Abban az esetben , ha az érintett személy az abban foglaltakkal nem ért egyet, bíróság általi felülvizsgálat iránti keresettel lehet élni a másodfokú határozattal szemben mint további jogorvoslati lehetőség.
Nagyon gyakran előfordul, hogy olyan személyek is kérnek adategyeztetési eljárást akiket például nem érint a hivatalból indított adategyeztetési eljárás. Ezeknek a személyeknek lehetőségük van kérelmet benyújtani adategyeztetési eljárás lefolytatása iránt, vagy hatósági bizonyítvány kiadása iránt.

 

Forrás: palyazatfigyelo.info