Híreink

Teljes kép

Karrier nőként? Igen!

A női karrierút fogalma napjainkban egyre fontosabbá válik, amiről érdemes minél többet beszélnünk. Nézzük, mit tanácsol indulóknak és úton lévőknek a szakértő.

A nők napjainkban egyre több szerepben akarnak jól teljesíteni,Karrier nőként? Igen! azonban számtalan kétséget ébreszt bennük, hogyan is valósíthatják meg ezt. A munkaerőpiacon jelenleg aktív hölgyek számára ugyanis kevés az olyan példa, amiből inspirációt, bátorságot meríthetnek, hiszen az előttük járó generációk nőtagjai gyakorta még teljesen más életpályamodellt követtek, mint ami az aktuálisan változó viszonyok között jellemző. „Rengeteg kérdés foglalkoztatja a mai nőket, legyen szó a munka-magánélet egyensúlyáról, a megannyi projekt összehangolásáról, vagy épp a karrierváltásról. Ha azonban látják maguk körül azokat, akiknek már sikerült elérni az általuk is vágyott célt, az rájuk is motiválóan hat, és szerencsére egyre több sikersztori születik” – vallja Barta Nikolett oktatásmódszertani fejlesztő és karrier-coach.

A fő dilemmák

A ma dolgozó nőket egyre inkább foglalkoztatja a karrier kérdése, a munkahelyváltás gondolata, a nagyobb felelősségvállalás vagy épp az egyediségnek teret engedő vállalkozói létforma. „Jó helyen vagyok?Megfelelő számomra ez a munkakör? Ennyire vagyok hivatott, vagy várnak rám egyéb kihívások? – ez az egyik leggyakoribb kérdéskör, amivel találkozni szoktam. Ez bármilyen munkakörben dolgozó, bármilyen korú vagy végzettségű nő esetén felmerülhet, sőt nem ritka, hogy néhány évente vagy egy új életszakaszba lépve újra és újra előkerül. Hogy az érintettek hogyan is küzdik le ezt, és megerősítést nyernek aktuális munkájukkal kapcsolatban, vagy épp változásra készteti őket ez a gondolat, az teljesen egyénfüggő” – részletezi Barta Nikolett.

A szakember szerint sokan a „Mi leszek, ha nagy leszek?” kérdéssel szembesülnek akár többször is pályájuk során. „Ez nemcsak tizennyolc évesen foglalkoztathat bennünket, hanem huszonnyolc, harmincnyolc vagy negyvennyolc évesen is. Különösen akkor válik hangsúlyossá ez a dilemma, ha van egy olyan hobbink, amit szívesen végeznénk hivatásként, vagy a munka mellett tovább képeztük magunkat egy új területen, amibe örömmel belevágnánk, teljes munkaidőben. Ilyen esetekben egyre gyakoribb az ún. slash karrier, amikor valaki például hat órában projektmenedzserként dolgozik, hetente két alkalommal pedig jógát oktat, azaz két munkaszemélyisége is vannak. Ezek egy ideig jól megférnek együtt, majd előbb-utóbb a vállalkozás ötlete is felbukkan, meg kell azonban jegyezni, hogy ez sem való mindenkinek, ahogy alkalmazottként sem érzi mindenki jól magát. Mielőtt bármibe is belekezdenénk, ajánlott mérlegelni a lehetőségek pozitív és negatív oldalait, és természetesen a legfontosabb, hogy igényeinkkel, céljainkkal és adottságainkkal is tisztában legyünk.

Karrier nőként? Igen! - munka, karrier, önismeret

Ismerjük önmagunkat?

Bármilyen jellegű váltásban is gondolkodunk, megfelelő önismeretre lesz szükségünk hozzá. „Megéri magunkba nézni, és akár kényesebb, kellemetlenebb kérdésekkel is foglalkozunk, ez teremti meg ugyanis a biztos alapot, amikor elindulunk az ismeretlen irányába. Ha nem feltétlenül karrierdilemmák, hanem mélyebben gyökerező problémák akadályoznak bennünket a haladásban, bátran kérjük pszichológus segítségét. Amennyiben már képben vagyunk önmagunkkal, és a terveinket szeretnénk letisztázni, érdemes egy tapasztalt coach-hoz fordulnunk. Ő ugyan nem fog titkos receptet adni a sikerhez, de belőlünk dolgozik, a hozzánk legjobban passzoló kérdések mentén segít kibogozni, hogy mit is szeretnénk” – vázolja interjúalanyunk.   

Az önismeret jelentőségét egyre többen ismerik fel. Akár csoportos tréningeken, barátokkal beszélgetve, naplót írva, a témában olvasva is sokat tehetünk azért, hogy ledöntsük a magunk köré épített képzeletbeli falakat, vagy épp megtaláljuk azt a területet, ahol igazán otthonosan érezzük magunkat. „Minden a belsőnkből indul ki, ezért érdemes végigvennünk azokat a múltbéli élményeket, amelyeket magunkkal hozunk, legyen szó pozitív vagy épp gátló tényezőkről. Ugyanennyire fontos annak megválaszolása, hogy kik vagyunk, és hol is tartunk most. És természetesen szükséges azt is tisztáznunk magunkban, hogy milyenné szeretnénk válni, merre szeretnénk haladni, amihez ajánlott egy konkrét cselekvési tervet is kidolgoznunk - ez lesz az útmutató céljaink eléréséhez. Ha minderre időt szánunk, az is meg is adja majd a szükséges lökést a változáshoz” – osztja meg Nikolett.  

Vágjunk bele!

A szakember úgy látja, hogy a váltásra készülők hajlamosak túlagyalni, túltervezni a dolgokat, és csak halogatják az első lépést. „Tartsuk szem előtt, hogy nincs tökéletes időpont ahhoz, hogy belevágjunk a vágyott újba! Soha nem lesznek ideálisak a körülmények, sőt soha nem készülhetünk fel maximálisan sem a munkahelyváltásra, sem arra, hogy vállalkozóvá váljunk, mindig bennünk lesz az érzés, hogy valamit még nem tudunk eléggé. De a jó hír, hogy nem is kell mindenben profiknak lennünk. Ha saját cégben gondolkodunk, nem kell feltétlenül értenünk a social médiához vagy a könyveléshez, ezeket nyugodtan kiszervezhetjük. Ugyanígy igaz, hogyha vezetői pozícióra vágyunk, akkor sem kell előre legyártanunk az összes stratégiát valamennyi lehetséges helyzetre.

A másik jellemző hiba, hogy a karriert építők vagy bármilyen váltásban lévők tévesen azt hiszik, hogy az első lépésnek jelentőségteljesnek és látványosnak kell lennie. Nincs így! „Kis lépésekben haladjunk. A céltól függetlenül gyűjtsük össze, mi az a tíz legfontosabb feladat, amit meg kell tennünk a haladás érdekében, majd ezeket bontsuk le egészen apró részekre, amelyeket akár fél óra alatt is teljesíthetünk. Például ha vállalkozást tervezünk, lehet az az egyik teendő, hogy találunk egy könyvelőt. Vagy munkahelyváltás esetén menjünk el egy profi fotóshoz, és cseréljük frissre portrénkat az önéletrajzukban. Akkor lesz hatékony a folyamat, és a lépéseket is akkor látjuk majd tisztán, ha pontosan le tudjuk írni, mi az, amit nem szeretünk a jelenlegi munkánkban, hétköznapjainkban, majd pedig azt is meg tudjuk ragadni, hogy mi lenne jó számunkra. Ehhez idő, türelem, kitartás és bátorság is kell, de ha tudjuk, mire vágyunk, akaratlanul is tenni fogunk érte, és az élet is garantáltan a kezünkre fog játszani” – bíztat a coach.

Fontoljuk meg a szakember tanácsait, és induljunk el minél hamarabb a célunk felé. Ne feledjük, hogy bármilyen hosszú is az út, mindig egyetlen lépéssel kezdődik! Ha épp munkahelyváltáson gondolkodunk, nézzünk szét a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Amennyiben vezető pozícióra pályáznak, itt találhatjuk meg a nekünk való munkát, ha pedig több szabadidőre van szükségünk terveik megvalósításához, kattintsunk ide a részmunkaidős állásokért. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

Forrás: www.profession.hu