Híreink

Teljes kép

Hogyan kommunikáljunk szakszerűen egy munkahelyi elbocsájtást?

Mind a munkavállaló, mind pedig a munkáltató számára egyaránt megterhelő, és lelkileg megviselő, amikor egy munkaviszony felmondásra kerül. Azonban törekednünk kell munkáltatóként arra, hogy minden esetben jogszerűen járjunk el. Nem csak a szakszerűség a fontos, hanem, hogy ésszerű, jogszerű okokkal támasszuk alá a felmondás okát. Munkáltatóként nem szabad abba a hibába esni, hogy a jogszabályoknak nem teszünk eleget, hiszen számos következménnyel járhat. Ahhoz, hogy tartsuk magunkat a szakszerű elbocsájtáshoz, elkerülhetetlen a megfelelő kommunikáció.

Az első és legfontosabb lépés, amikor megszületik egy döntés az elbocsájtásról vagy létszámleépítésről, hogy olyankor tájékoztassuk nyomban az érintett munkavállalókat és ne hagyjuk, hogy szárnyra kapjon egy pletyka. Jó munkáltatóhoz híven előzzük meg ezt, és értesítsük magunk a munkavállalókat, hiszen így lesz a bejelentés hiteles. A bejelentést illetően a vezetőség feladata a felmondás közlése. Először négyszemközt kell tudatni az érintett munkavállalókkal a hírt, majd szervezeten belül, a cég többi tagjának is be kell jelenteni, hogy az esetlegesen felmerülő bizonytalanságot, kételyt megelőzzük.

A leépítésnek számtalan oka lehet, például a gyárbezárás, cégmegszűnés, a csoportos leépítés, átszervezés, kiszervezés, termelés vagy bevétel csökkenés. Amire érdemes figyelni létszámleépítésnél az az, hogy készítsük elő megfelelően a felmondást. Intézzük az elszámolást korrektül. Vezetőként fontos, hogy felkészüljünk az elbocsájtásra. Valamint ha közös megegyezésre törekszünk, akkor adjuk meg a munkavállalónak járó juttatásokat.

A felmondás csak írásban érvényes. A legfontosabb, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójától származzon, és a munkavállalónak adják át. Amennyiben a munkavállaló nem veszi át, abban az esetben jegyzőkönyvet szükséges készíteni, de így is érvényes a felmondás és csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével illetőleg a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Tartalmaznia kell, hogy miért nincs szükség a munkavállaló munkájára. Munkáltatóként törekedjünk arra, hogy a felmondásunk oka ésszerű legyen. Legyünk szakszerűek, és kerüljük a vitát, hiszen akár munkaügyi per is lehet belőle.

Határozatlan idejű munkaviszony esetén a munkavállaló bármikor felmondhat, azonban ehhez szintén írásos nyilatkozat szükséges, amelyet viszont nem kell megindokolni. A felmondás után a felmondási időt le kell dolgoznia a munkavállalónak, amennyiben a munkáltató nem tér el ettől.  Határozott idejű munkaviszony felmondására akkor van lehetőség, ha a munkavállaló számára a munkaviszony fenntartása lehetetlenné válik, vagy körülményeire tekintettel, aránytalan sérelemmel jár, melyet alaposan meg kell indokolni. A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással akkor szüntetheti meg, ha a munkavállaló a munkavégzést szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Akadnak olyan esetek is, amikor a munkavállaló egyszerűen képtelen beilleszkedni az új munkahelyén, ugyanis kollégáival nem tud kijönni. A megbeszélések, veszekedésekbe torkollanak, gyűlölet járja át a munkahelyet. Fontos, hogy munkáltatóként észrevegyük az ilyen eseteket, és próbáljunk meg tenni ellene. Ha azonban mégsem változik a helyzet, és a munkavállaló elbocsájtása mellet döntünk, akkor e felmondás nagy körültekintést igényel.

Azonban érthető, hogy bizonyos esetekben a munkáltató célja, hogy az ilyen kollégát valamiképpen eltávolítsa. Az ilyen felmondásnál mindenképpen konkrétumokat kell felmutatni. Ha mégsem szeretnénk elbocsájtani, hiszen szakmailag nagyon is alkalmas, akkor megoldás lehet akár egy mediátor bevonása. A mediátor segíthet egyfajta „megállapodást” kötni, és ekkor a felek vállalják a magatartási normák betartását a további együttműködés során.

Másik megoldás lehet még az outplacement szolgáltatás. Ez azoknak a munkavállalóknak segít, akik munkahelyüket önhibájukon kívül elvesztették.  Az otuplacement egy személyre szabott tanácsadó, segítő program, mely megtanít mindazokra a készségekre és képességekre, melyek megkönnyítik a munkavállalók számára a következő karrierállomás mielőbbi megtalálását.

Gere Dorottya
HR Tanácsadó

Forrás:
https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/5805-munkahelyi-elbocsatas-szakszeru-kommunikalasa
http://www.udp-osz.hu/ujra-dolgozzunk-egyutt/az-outplacement-es-a-csoportos-letszamleepites-tananyag-kivonat-85/