Híreink

Teljes kép

Hátfájás és társai. Nézzük, mit tehetünk az irodai betegségek ellen!

Befeszült hátizmok, fejfájás és sajgó csuklók. Az irodai munkát végzők régi ismerősként köszönthetik ezeket a panaszokat, melyek kialakulásának az oka leginkább a mozgásszegény életmódban keresendő. Az 5 leggyakoribb irodai betegséget azonban könnyű felismerni, sőt, kezelni is. Mutatjuk, hogyan.

Hátfájás

Az egész napos ülőmunka a legkevésbé sem tesz jót a hátunknak. A legnagyobb probléma abból adódik, hogy nem a megfelelő testtartásban ülünk, hanem görnyedünk, a hát nem egyenes, a fej pedig előre mered, hiszen feszülten bámuljuk a monitor képernyőjét.

Mit tehetünk?

30 percenként változtassunk ülőpozíciót, és amikor csak lehet, álljunk fel, és sétáljunk egy kicsit, hogy ellazítsuk az izmainkat. Végezhetünk körkörös mozdulatokat a fejünkkel, a kezünkkel és a lábfejünkkel is. Lehet, hogy elsőre furcsának tűnhet bevezetni ezt a szokást, de hosszú távon nagy hasznunk származhat belőle. A helyes üléshez a combnak és a lábszárnak 90 fokos szöget kell bezárnia, emellett pedig ügyeljünk arra is, hogy a talpunk a padlón legyen! Mindemellett ezeket a gyakorlatokat is nyugodt szívvel ajánljuk kipróbálásra.

Visszér

Tévedés azt gondolni, hogy a visszér csak az állómunkát végzőket fenyegeti, sajnos az ülőmunka is éppen olyan jelentős kockázati tényező. Ha hosszú ideig ülünk, akkor a végtagokban a vérkeringésünk lelassul, ezért alakul ki könnyen ez a baj. A visszér nem csupán esztétikai szempontból problémás, érdemes figyelmet szentelnünk rá.

Mit tehetünk?

Ebben az esetben is a mozgás a megoldás. Ha valamit meg kell beszélnünk irodán belül, akkor ne e-mailt küldjünk, hanem sétáljunk oda az illetőhöz, ebéd után pedig kerítsünk sort egy laza sétára, hogy jobban induljon a délutáni munka. Esténként polcoljuk fel a lábunkat, mert ezzel a vérkeringésünk is helyreáll.

Ínhüvelygyulladás

A betegség következtében az ínhüvely, amelybe az inak befutnak, begyullad, így jön létre ez az ismert kellemetlen, „ropogós” fájdalom. Szélsőséges esetben odáig fajulhat a helyzet, hogy nem tudjuk behajlítani az ujjunkat vagy nem tudunk megszorítani egy tollat. Könnyen előfordul azoknál, akik sokat gépelnek, vagy egész nap az egeret nyomkodják.

Mit tehetünk?

A megfelelő ülési pozícióval sokat segíthetünk, emellett érdemes ergonomikus egeret használni. Arra figyeljünk, hogy alkarunk ne lapuljon rá párhuzamosan az asztalra, és ne nyomjuk meg se a csuklót, se a kar más részeit az asztal szélével. A hideg levegő elősegíti a gyulladás kialakulását, ezért a inkább karunk ne maradjon csupaszon.

Szemproblémák

Száraz, viszkető, égő szem – nem ismeretlen ez az érzés egy hosszú fárasztó munkanap után. Nem csoda, hiszen képesek vagyunk hosszú ideig úgy meredni a monitor képernyőjére, hogy még csak nem is pislogunk, emellett nagy kockázati tényező az is, hogy huzamosabb ideig egy pontra fókuszálunk.

Mit tehetünk?

Először is, gyakoroljuk a már korábban tanultakat, és álljunk fel az asztalunk mellől, ha tehetjük, óránként 10 percre! A pihenő jelentősége ebben az esetben is óriási. Időről időre csukjuk be a szemünket, vagy tegyük rá a tenyerünket. A fókuszváltást sokat segíthet, és nem érdemes kihagyni. Néha nézzünk félre, és fókuszáljunk az iroda egy távolabbi pontjára, majd vissza. Az ötperces szemtorna is segíthet.

Fejfájás és koncentrációs nehézségek

Fokozott stressz esetén mindannyian hajlamosabbak vagyunk a fejfájásra, a neonfény, a nagy zaj és a gépzúgás pedig még inkább előidézheti ezt a kellemetlen panaszt. Ennek ellenére az irodai fejfájás egyik leggyakoribb oka mégis a rossz levegő.

Mit tehetünk?

Természetesen szellőztessünk minél többször, még télen is! Ideális esetben óránként 5 percre kellene kinyitni az ablakokat, hogy felfrissüljön a levegő és vele együtt mi is. Emellett figyeljünk oda a megfelelő vízfogyasztásra, aminek hiányában szintén könnyen kialakulhat a fejfájás és a figyelemzavar!

Forrás: noklapja.nlcafe.hu