Híreink

Teljes kép

6 tipp, hogyan kezeljük a problémás kollégákat

Akár részmunkaidőben, akár teljes munkaidőben dolgozunk, lehetnek olyan kollégáink, akik viselkedésükkel állandó feszültséget generálnak.  Paul White szakpszichológus diszfunkcionálisként írja le ezeket a személyeket, akik nehezen tudnak alkalmazkodni rendszerekhez és nem vállalják döntéseik felelősségét, inkább mentegetőznek vagy másokra mutogatnak. Kedvenc szójárásuk: „Nem az én hibám.”

Jellemző még rájuk, hogy nem képesek az egyenes kommunikációra, bosszúállóak, manipulatívak és gyakran ellenségesek. A diszfunkcionális személyek a szervezetek bármely szintjén megtalálhatóak, vagyis nem kerülhetjük el őket. De nézzük, hogyan kezelhetjük őket és a velük járó kellemetlenségeket a leghatékonyabban!

1.    Ne várjuk el tőlük, hogy „normálisan” reagáljanak

Függetlenül attól, hogy mit teszünk, vagy nem teszünk, előfordulhat, hogy megvádolnak minket, vagy közlik velünk, hogy súlyos hibát vétettünk, pedig pontosan tudjuk, hogy helyesen jártunk el. Ha szólunk hozzájuk, dühösen reagálhatnak, ha viszont nem beszélünk velük, megsértődhetnek. Ha el akarjuk kerülni, hogy mindezzel az őrületbe kergessenek, a legjobb, ha a problémás kollégáktól nem is várjuk el, hogy egészségesen reagáljanak.

2.    Fogadjuk el, hogy nem tudjuk megváltoztatni őket

Ha diszfunkcionális személlyel dolgozunk együtt, olykor úgy érezhetjük, hogy tehetetlenek vagyunk a makacsságával szemben. Bármit mondunk és teszünk, valószínűleg az illető nem fog ránk hallgatni és nem fog megváltozni. A legjobb stratégia, ha barátságosan és egyenesen viselkedünk, és nem is próbáljuk jó útra téríteni őt.  

3.    Húzzunk világos határokat

Előfordulhat, hogy kollégánk rossz döntései miatt bajba kerül, és megpróbál minket felelőssé tenni a hibáért, vagy esetleg érzelmi zsarolással igyekszik segítséget kicsikarni tőlünk. Ahelyett, hogy megadnánk magunkat, húzzuk meg a határainkat és tegyük egyértelművé számára, mit vagyunk hajlandóak megtenni, és mit nem.

4.    Ne engedjünk a hamis bűntudatnak

A diszfunkcionális személyek gyakran próbálnak bűntudatot kelteni másokban, ezzel is elterelve a figyelmet tetteik következményeiről. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, és kollégánk minket okol egy problémáért, holott mi megfelelően elvégeztük a ránk eső feladatot, ne dőljünk be a próbálkozásnak. Maradjunk higgadtak és kommunikáljunk egyértelműen.

5.    Ne vegyük a szívünkre

A feszültséggel teli, esetleg visszatérő helyzetekben nem mindig könnyű érzelmi távolságot tartani. A személyes támadás vagy a rosszindulatú viselkedés ugyanis kibillenthet minket lelki egyensúlyunkból. Tudatosítsuk magunkban, hogy mi áll a probléma hátterében, így tágabb perspektívából szemlélhetjük a helyzetet, ezáltal pedig csökkenthetük a negatív hatást.

6.    Kérjünk megerősítést másoktól

Ha rendszeresen kerülünk kapcsolatba problémás munkatársakkal, megeshet, hogy elbizonytalanodunk, és nem vagyunk biztosak abban, hogy egy helyzetet megfelelően kezeltünk. Ilyenkor kérjük ki néhány kollégánk véleményét, akikben megbízunk - ez sokat segíthet a tisztánlátásban.

Fogadjuk meg és ültessük át a gyakorlatba a fentieket. Ha azonban a feszültség állandósul a munkahelyünkön, érdemes elgondolkodnunk a váltáson. Tartsuk szemünket a legfrissebb állásokon, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján.

Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Növeljük esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide. Ha még nincs friss önéletrajzunk, használjuk a Profession.hu díjnyertes alkalmazását, vagy a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.


Forrás: profession.hu